Så attraherar du talangfulla Gen Z att söka sig till (och stanna kvar på) din arbetsplats!

pexels-rdne-stock-project-6784744

Generation Z kallas ofta den första helt digitala generationen: de har sedan födsel haft tillgång till mobiltelefon och internet, och de har växt upp med föräldrar som genom bild och film lämnat digitala avtryck av dem under hela uppväxten. I en allt mer digitaliserad värld har de, med sin nära relation till ny teknik, därmed stora fördelar på arbetsmarknaden. Födda mellan 1997-2009 är Gen Z den största generationen någonsin att äntra arbetsmarknaden och som arbetsgivare är det avgörande att kunna attrahera och behålla den unga arbetskraften för att hålla ett bra talangflöde in i företaget. Men hur gör man för att nå Gen Z?

 

Du har mindre än 10 sekunder på dig – sätt igång!

För Gen Z är mobilen det naturliga valet, de har inte upplevt ett liv utan smartphones och 40% värderar en fungerande wifi-uppkoppling över ett fungerande badrum. Allt kan göras via telefonen: klädinköp, research kring bästa brunchstället, beställning av mat, betalning av räkningar och till och med träningen. Gen Z är på sätt och vis den lättaste generationen att nå; samtidigt är de den svåraste att få uppmärksamhet av.

Den exakta tiden varierar beroende på undersökning, men klart är att du har mindre än 10 sekunder (enligt viss statistik så lite som 2 sekunder!) att fånga Gen Zs uppmärksamhet. Därför är det extremt viktigt att vara koncis och tilltalande i all kommunikation. Istället för att skriva ut vad ni söker, tänk ”Call-to-action” och använd videor och bilder för att fånga uppmärksamheten. 

 

I alla kanaler – på alla plattformar – varenda dag

Denna superdigitala generation vet knappt något annat än att vara uppkopplade. Mer än hälften av alla i Generation Z spenderar dagligen fyra timmar eller mer på sociala medier, de är sociala dygnet runt och aldrig offline. I undersökningar uppger 95% av ungdomarna att de använder YouTube regelbundet, och kanaler som Instagram, Snapchat och TikTok är också populära. Till skillnad från sina föregångare, Gen Y (även kallade Millenials, födda 1981-1996) som använt sociala medier för att hålla kontakt med sina vänner, vill Gen Z bli underhållen när de är inne på sociala medier.

 

En drömarbetsplats för Gen Z

Det här är en generation med stora drömmar och en vilja att förändra! Gen Z har växt upp mitt under klimatkris, pandemi och finanskris och deras tilltro till att de styrande ensamma ska kunna sköta allt är mindre än tidigare generationers. De månar om omvärlden och motiveras av ett meningsfullt jobb och att göra karriär genom goda gärningar. 

Studier visar att 49% ur Gen Z är beredda att acceptera i genomsnitt 20% lägre lön om de får arbeta i ett bolag som verkar för ett bra syfte. De söker sig till företag som delar dess värderingar och som inte bara drivs av lönsamhet. 

I takt med ökad migration och globalisering består Gen Z av en större etnisk mångfald än tidigare generationer. De förväntar sig en större acceptans för olikheter och en mer diversifierad arbetsplats med stark företagskultur. Gen Z värdesätter inkludering, mångfald och hållbarhet, och de vill arbeta för företag som delar deras värderingar. Företag som visar engagemang för dessa frågor kommer att vara mer attraktiva för denna generation.

En av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när det gäller Gen Z i arbetslivet är balansen mellan arbete och fritid. Generationen är väl medveten om betydelsen av att ha en balans mellan arbete och fritid, och de prioriterar därför flexibla arbetstider och distansarbete. Företag som erbjuder dessa förmåner kommer att vara mer benägna att attrahera och behålla Gen Z-anställda.

 

Såhär hittar Gen Z dig

På samma sätt som tidigare generationer nyttjat Google för att hitta information använder sig idag Generation Z av Youtube. Här kan de inte bara lyssna på musik och titta på ”roliga” klipp, utan också knyta kontakter med likasinnade världen över och lära sig nya saker på ett snabbt och tillgängligt sätt. Att, som företag, använda sig av YouTube är därför vitalt, Youtube är ”Gen Zs kanal” och finns du inte på YouTube, finns du knappt för denna generation. 

Gen Z föredrar rörligt material och det är viktigt att det går snabbt! Kan ni som företag därför producera filmer som inom tre sekunder hunnit förmedla ert budskap och som dessutom bygger på snabba klipp och som dramaturgiskt klarar sig utan ljud (det är allt färre som faktiskt ser på video med ljud på) har ni sannolikt fångat Generation Z:s intresse. 

Tack vare intresset för det rörliga materialet kan man se att flödet på Instagram inte längre är det viktigaste, Gen Z spenderar hellre sin tid på att titta igenom Instagram Stories. Där får de vara med i mer realtid och se en mer ofiltrerad verklighet och en äkthet hos er som företag.

 

Såhär når du Gen Z

Teknologi spelar inte bara en viktig roll på fritiden, utan är också viktigt i Gen Z:s arbetsliv. Företag som använder teknik i sin rekryteringsprocess, till exempel genom att använda sociala medier för att annonsera jobb och interagera med potentiella kandidater, kommer att vara mer benägna att attrahera denna generation.

En annan viktig faktor att överväga är möjligheten till karriärtillväxt och utveckling. Gen Z är ambitiös och vill utvecklas i sin karriär. Företag som erbjuder utbildningsprogram och möjligheter till karriärtillväxt kommer att vara mer attraktiva för denna generation.

Slutligen bör företag vara transparenta i sin rekryteringsprocess. Gen Z värderar äkthet och ärlighet och förväntar sig samma sak från företag som de arbetar för. Som företag uppmanas du kommunicera dina förväntningar, värderingar och mål till potentiella kandidater. Dessutom kan du som företag vara transparent i rekryteringsprocessen genom att ge uppdateringar och feedback under hela resans gång.

Sammanfattningsvis är Gen Z en unik generation med specifika värderingar och prioriteringar. Företag som anpassar sina rekryteringsstrategier för att inkludera teknologi, företagskultur, flexibilitet och transparens är mer benägna att attrahera och behålla Gen Z-anställda.

 


Maxkompetens är din pålitliga HR-partner för skräddarsydda rekryterings- och bemanningslösningar. Med en stark närvaro på fem orter i Sverige – Stockholm, Växjö, Kristianstad, Halmstad och Borås/Göteborg – är vi engagerade i att matcha talanger med rätt arbetsplatser. Sedan vi grundades år 2003 har vårt arbete genomsyrats av vår värdegrundsbaserade rekryteringsmetod, där personlighet och företagskultur är i fokus.

Vi är här för att stödja både företag och arbetssökande genom hela processen, och vi ser fram emot att hjälpa dig att nå dina mål. Besök våra sidor för rekrytering, bemanning och hr-stöd för att lära dig mer om vårt tjänsteutbud eller följ länken till vår sida för lediga jobb för att hitta din nästa drömtjänst. Du är också varmt välkommen att kontakta oss  – tillsammans skapar vi framgångsrika samarbeten och bygger en starkare framtid!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dessa artiklar kanske också intresserar dig...

Så skapar du en framgångsrik arbetsansökan: Tips och råd för att sticka ut och öka dina chanser att nå fram

Att skriva en imponerande arbetsansökan kan vara avgörande för att få ditt drömjobb. Oavsett om du är ny på arbetsmarknaden eller har ansökt till många jobb utan framgång, finns det några viktiga saker att tänka på för att göra din ansökan mer attraktiv och slagkraftig. Först och främst är det viktigt att veta var du...

Positionera dig som en arbetsgivare i framkant: Vad är din unika WOW-faktor?

På dagens konkurrensutsatta arbetsmarknad är det viktigt för företag att positionera sig och erbjuda en attraktiv arbetsmiljö som lockar och behåller talanger. Det är här Employer Value Proposition (EVP) kommer in i bilden. EVP handlar om företagets värdeerbjudande till sina anställda och är en del av employer branding, där man marknadsför sitt företag till potentiella...

Maxkompetens tipsar: Så skapar du bästa förutsättningar för företaget under sommarperioden!

Sommaren är inte bara en tid för att njuta av solen och semestern, det är också en tid när många företag behöver säkra upp sin personalstyrka med sommarvikarier. Att säkerställa en smidig övergång och inkludera extrapersonal i företagets verksamhet är avgörande för att skapa en effektiv sommarperiod. Desto tidigare du sätter igång, desto bättre! Oavsett...

Maxkompetens grundades 2003 och vi är rikstäckande med sex kontor i Sverige. Varje år rekryterar vi 1200st jobb och vi har 400st konsulter på uppdrag varje dag.

Intresserad av våra tjänster?

Växer ert företag eller behöver ni konsulter? Vi hör av oss inom 24 timmar