Så attraherar du talangfulla Gen Z att söka sig till (och stanna kvar på) din arbetsplats!

pexels-rdne-stock-project-6784744

Generation Z kallas ofta den första helt digitala generationen: de har sedan födsel haft tillgång till mobiltelefon och internet, och de har växt upp med föräldrar som genom bild och film lämnat digitala avtryck av dem under hela uppväxten. I en allt mer digitaliserad värld har de, med sin nära relation till ny teknik, därmed stora fördelar på arbetsmarknaden. Födda mellan 1997-2009 är Gen Z den största generationen någonsin att äntra arbetsmarknaden och som arbetsgivare är det avgörande att kunna attrahera och behålla den unga arbetskraften för att hålla ett bra talangflöde in i företaget. Men hur gör man för att nå Gen Z?

 

Du har mindre än 10 sekunder på dig – sätt igång!

För Gen Z är mobilen det naturliga valet, de har inte upplevt ett liv utan smartphones och 40% värderar en fungerande wifi-uppkoppling över ett fungerande badrum. Allt kan göras via telefonen: klädinköp, research kring bästa brunchstället, beställning av mat, betalning av räkningar och till och med träningen. Gen Z är på sätt och vis den lättaste generationen att nå; samtidigt är de den svåraste att få uppmärksamhet av.

Den exakta tiden varierar beroende på undersökning, men klart är att du har mindre än 10 sekunder (enligt viss statistik så lite som 2 sekunder!) att fånga Gen Zs uppmärksamhet. Därför är det extremt viktigt att vara koncis och tilltalande i all kommunikation. Istället för att skriva ut vad ni söker, tänk ”Call-to-action” och använd videor och bilder för att fånga uppmärksamheten. 

 

I alla kanaler – på alla plattformar – varenda dag

Denna superdigitala generation vet knappt något annat än att vara uppkopplade. Mer än hälften av alla i Generation Z spenderar dagligen fyra timmar eller mer på sociala medier, de är sociala dygnet runt och aldrig offline. I undersökningar uppger 95% av ungdomarna att de använder YouTube regelbundet, och kanaler som Instagram, Snapchat och TikTok är också populära. Till skillnad från sina föregångare, Gen Y (även kallade Millenials, födda 1981-1996) som använt sociala medier för att hålla kontakt med sina vänner, vill Gen Z bli underhållen när de är inne på sociala medier.

 

En drömarbetsplats för Gen Z

Det här är en generation med stora drömmar och en vilja att förändra! Gen Z har växt upp mitt under klimatkris, pandemi och finanskris och deras tilltro till att de styrande ensamma ska kunna sköta allt är mindre än tidigare generationers. De månar om omvärlden och motiveras av ett meningsfullt jobb och att göra karriär genom goda gärningar. 

Studier visar att 49% ur Gen Z är beredda att acceptera i genomsnitt 20% lägre lön om de får arbeta i ett bolag som verkar för ett bra syfte. De söker sig till företag som delar dess värderingar och som inte bara drivs av lönsamhet. 

I takt med ökad migration och globalisering består Gen Z av en större etnisk mångfald än tidigare generationer. De förväntar sig en större acceptans för olikheter och en mer diversifierad arbetsplats med stark företagskultur. Gen Z värdesätter inkludering, mångfald och hållbarhet, och de vill arbeta för företag som delar deras värderingar. Företag som visar engagemang för dessa frågor kommer att vara mer attraktiva för denna generation.

En av de viktigaste faktorerna att ta hänsyn till när det gäller Gen Z i arbetslivet är balansen mellan arbete och fritid. Generationen är väl medveten om betydelsen av att ha en balans mellan arbete och fritid, och de prioriterar därför flexibla arbetstider och distansarbete. Företag som erbjuder dessa förmåner kommer att vara mer benägna att attrahera och behålla Gen Z-anställda.

 

Såhär hittar Gen Z dig

På samma sätt som tidigare generationer nyttjat Google för att hitta information använder sig idag Generation Z av Youtube. Här kan de inte bara lyssna på musik och titta på ”roliga” klipp, utan också knyta kontakter med likasinnade världen över och lära sig nya saker på ett snabbt och tillgängligt sätt. Att, som företag, använda sig av YouTube är därför vitalt, Youtube är ”Gen Zs kanal” och finns du inte på YouTube, finns du knappt för denna generation. 

Gen Z föredrar rörligt material och det är viktigt att det går snabbt! Kan ni som företag därför producera filmer som inom tre sekunder hunnit förmedla ert budskap och som dessutom bygger på snabba klipp och som dramaturgiskt klarar sig utan ljud (det är allt färre som faktiskt ser på video med ljud på) har ni sannolikt fångat Generation Z:s intresse. 

Tack vare intresset för det rörliga materialet kan man se att flödet på Instagram inte längre är det viktigaste, Gen Z spenderar hellre sin tid på att titta igenom Instagram Stories. Där får de vara med i mer realtid och se en mer ofiltrerad verklighet och en äkthet hos er som företag.

 

Såhär når du Gen Z

Teknologi spelar inte bara en viktig roll på fritiden, utan är också viktigt i Gen Z:s arbetsliv. Företag som använder teknik i sin rekryteringsprocess, till exempel genom att använda sociala medier för att annonsera jobb och interagera med potentiella kandidater, kommer att vara mer benägna att attrahera denna generation.

En annan viktig faktor att överväga är möjligheten till karriärtillväxt och utveckling. Gen Z är ambitiös och vill utvecklas i sin karriär. Företag som erbjuder utbildningsprogram och möjligheter till karriärtillväxt kommer att vara mer attraktiva för denna generation.

Slutligen bör företag vara transparenta i sin rekryteringsprocess. Gen Z värderar äkthet och ärlighet och förväntar sig samma sak från företag som de arbetar för. Som företag uppmanas du kommunicera dina förväntningar, värderingar och mål till potentiella kandidater. Dessutom kan du som företag vara transparent i rekryteringsprocessen genom att ge uppdateringar och feedback under hela resans gång.

Sammanfattningsvis är Gen Z en unik generation med specifika värderingar och prioriteringar. Företag som anpassar sina rekryteringsstrategier för att inkludera teknologi, företagskultur, flexibilitet och transparens är mer benägna att attrahera och behålla Gen Z-anställda.

 


 

Maxkompetens är din pålitliga HR-partner för skräddarsydda rekryterings- och bemanningslösningar. Med en stark närvaro på fem orter i Sverige – Stockholm, Växjö, Kristianstad, Halmstad och Borås/Göteborg – är vi engagerade i att matcha talanger med rätt arbetsplatser. Sedan vi grundades år 2003 har vårt arbete genomsyrats av vår värdegrundsbaserade rekryteringsmetod, där personlighet och företagskultur är i fokus.

Vi är här för att stödja både företag och arbetssökande genom hela processen, och vi ser fram emot att hjälpa dig att nå dina mål. Besök våra sidor för rekrytering, bemanning och hr-stöd för att lära dig mer om vårt tjänsteutbud eller följ länken till vår sida för lediga jobb för att hitta din nästa drömtjänst. Du är också varmt välkommen att kontakta oss  – tillsammans skapar vi framgångsrika samarbeten och bygger en starkare framtid!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dessa artiklar kanske också intresserar dig...

Bemanningsföretagens roll i arbetsmarknaden

I en alltmer dynamisk och föränderlig arbetsmarknad spelar bemanningsföretag en allt större roll. Men vad gör egentligen ett bemanningsföretag, och varför är deras tjänster så efterfrågade? I detta blogginlägg kommer vi att utforska bemanningsföretagens mångfacetterade roll i arbetsmarknaden. Vi kommer att dyka ner i allt från de grundläggande funktionerna till de unika tjänster som erbjuds....

Hur lång tid tar rekryteringen?

Välkommen till ännu ett inlägg från Maxkompetens, ditt pålitliga partner inom rekrytering och bemanning. Idag ska vi dyka ner i en fråga som många företag och arbetssökande funderar över: Hur lång tid tar egentligen en rekryteringsprocess? Tid är en resurs som ingen vill slösa bort, vare sig du är arbetsgivare på jakt efter den perfekta...

Work-Life Balance: avgörande för att lyckas både på jobbet och privat!

Länge har begreppet ”work-life balance” varit en hörnsten för att uppnå en hälsosam integration av arbete och privatliv. Men vad innebär det egentligen, och varför är det så viktigt för att skapa välbefinnande och framgång för både individer och organisationer? För att förstå perspektivet på arbetslivsbalans är det viktigt att ha en djupare insikt i...

Life-Work Balance: Det Nya Perspektivet på Work-Life Balance

Vi har i många år talat om begreppet Work-Life balance och diskussionen har ofta kretsat kring råd som att ”se till att du har en god arbetslivsbalans, och ta tid för din familj och fritid utan att arbeta för mycket.” Men något håller på att förändras, vår syn på arbete håller på att ytterligare omdefinieras....

Rekryteringsföretags grundläggande roll

I en värld där konkurrensen om talang blir allt mer intensiv, spelar rekryteringsföretag en oumbärlig roll för att företag ska kunna attrahera, identifiera och anställa rätt personer för rätt positioner. Men vad gör egentligen ett rekryteringsföretag? Och hur skiljer sig vårt arbete från traditionella HR-avdelningar eller konsultföretag? Dessa frågor är inte bara relevanta för arbetsgivare...

Friskvård – En Investering i Hälsa och Produktivitet

Hos Maxkompetens tror vi på att våra medarbetares hälsa och välmående är nyckeln till en framgångsrik och produktiv arbetsplats. Vi förstår vikten av att investera i våra medarbetares hälsa, och ett av våra sätt att göra detta är genom vårt generösa friskvårdsbidrag på 4800 kr per år för alla våra anställda, oavsett om de är...

Felrekrytering – En Kostsam Affär och Hur Du Kan Undvika Det

Felrekrytering är en utmaning som många företag någon gång stått inför, och dess påverkan kan vara långt mer kostsam än vad de flesta inser. En felrekrytering kan påverka verksamheten både ekonomiskt och praktiskt, särskilt om det rör sig om nyckelpersoner eller chefer. Enligt undersökningar har åtta av tio företag drabbats av felrekryteringar, och dessa felval...

Bygg en Stark Företagskultur som Attraherar och Behåller Talanger

En stark företagskultur spelar en avgörande roll när det kommer till att attrahera och behålla talanger. När ett bolag tydligt definierar sina värderingar och använder dem som en kompass för den dagliga verksamheten kan det skapa en unik identitet och en lockande arbetsmiljö. På Maxkompetens vet vi att rekrytering handlar om mer än bara att...

Vågar jag byta jobb? Provanställning vs. Tillsvidareanställning: är det någon skillnad egentligen?

Att fundera på att byta jobb är något som många av oss gör någon gång i livet. Ibland kan det kännas som att jobbytet kan leda till spännande möjligheter, högre lön och roligare arbetsuppgifter. Samtidigt kan det väcka frågor om den säkerhet man har i sin nuvarande anställning. Varje år byter ungefär en halv miljon...

Att välja rätt rekryteringsbolag - Hur och varför?

Att rekrytera rätt medarbetare är avgörande för framgången hos ett företag. Det kan dock vara en utmanande process som kräver tid, expertis och resurser. Därför vänder sig allt fler företagare till rekryteringsbolag för att få professionell hjälp. Men hur väljer man rätt rekryteringspartner och vad kan man förvänta sig av samarbetet? Varför ska du anlita...

Maxkompetens grundades 2003 och vi är rikstäckande med sex kontor i Sverige. Varje år rekryterar vi 1200st jobb och vi har 400st konsulter på uppdrag varje dag.

Intresserad av våra tjänster?

Växer ert företag eller behöver ni konsulter? Vi hör av oss inom 24 timmar