Vågar jag byta jobb? Provanställning vs. Tillsvidareanställning: är det någon skillnad egentligen?

pexels-edmond-dantès-4342496

Att fundera på att byta jobb är något som många av oss gör någon gång i livet. Ibland kan det kännas som att jobbytet kan leda till spännande möjligheter, högre lön och roligare arbetsuppgifter. Samtidigt kan det väcka frågor om den säkerhet man har i sin nuvarande anställning. Varje år byter ungefär en halv miljon människor jobb i Sverige, och anställningstiderna blir allt kortare. Men vad innebär egentligen provanställning och tillsvidareanställning, och hur påverkar det beslutet att byta jobb?

Historiskt sett har människor varit mer benägna att stanna länge på samma arbetsplats. En utredning från Näringsdepartementet visade att år 1998 var den genomsnittliga anställningstiden hela 12 år. Sedan dess har denna siffra stadigt minskat. År 2004 stannade vi i snitt 11 år på en arbetsplats, 2010 i 7 år, och nu är den genomsnittliga anställningstiden omkring 5 år. Detta visar på en förändrad arbetskultur där rörlighet på arbetsmarknaden blir allt vanligare.

Ett vanligt scenario vid jobbyten är att man blir provanställd hos den nya arbetsgivaren. Under provanställningen har både du som anställd och arbetsgivaren rätt att avbryta anställningen utan att uppge något skäl. Provanställningen ger båda parter möjlighet att utvärdera om det är en bra matchning och om kandidaten passar in i arbetsplatsens kultur och dynamik. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att en provanställning inte alltid är ett hinder för att byta jobb, det är möjligt att förhandla om en omedelbar tillsvidareanställning om du till exempel säger upp dig ifrån en sådan.

En tillsvidareanställning erbjuder generellt en högre grad av trygghet och stabilitet. Om du har en tillsvidareanställning har arbetsgivaren en skyldighet att följa uppsägningsregler och motivera ett eventuellt avsked. Det ger dig som anställd en viss trygghet i att du inte kan bli avskedad utan godtagbara skäl. Att ha en fast anställning kan ge en känsla av att vara mer rotad på arbetsplatsen och ökar ofta motivationen att engagera sig i arbetsuppgifterna och bidra till företagets framgång.

Det är viktigt att tänka på att en längre anställningstid på en arbetsplats inte alltid garanterar en tryggare anställning. Om det blir neddragningar på den egna arbetsplatsen spelar det kanske ingen roll att man har en fast anställning och i det läget kan det vara bättre att ha rört på sig för att fortsätta utveckla sin kompetens.

Det är nämligen extremt viktigt att ständigt utvecklas och lära sig nya saker för att öka sina chanser till nya och spännande arbetsmöjligheter. Att byta arbetsgivare ger ofta möjligheten att utvecklas på nya sätt och bredda sin erfarenhet.

När du byter arbetsgivare bör du vara förberedd på att motivera ditt beslut under en intervju. Om du har bytt jobb flera gånger kanske rekryteraren eller arbetsgivaren är nyfiken på varför, och det är en möjlighet för dig att förklara hur du har växt och utvecklats genom dina olika erfarenheter.

Sammanfattningsvis kan jobbytet innebära både möjligheter och osäkerheter. Det viktiga är att du tar dig tid att reflektera över dina mål och vad som är viktigt för dig i en arbetsplats. Att byta arbetsgivare ger dig chansen att testa på ett nytt jobb och se om det passar dig, men du kan givetvis också ha dialogen med din befintliga chef om att du önskar nya utmaningar. Vem vet, kanske finns det möjligheter på den arbetsplats du redan är idag som du inte kände till? Oavsett vilket val du gör är det viktigt att du vågar satsa på det som känns rätt för dig och din karriär.

 


 

Maxkompetens är din pålitliga HR-partner för skräddarsydda rekryterings- och bemanningslösningar. Med en stark närvaro på fem orter i Sverige – Stockholm, Växjö, Kristianstad, Halmstad och Borås/Göteborg – är vi engagerade i att matcha talanger med rätt arbetsplatser. Sedan vi grundades år 2003 har vårt arbete genomsyrats av vår värdegrundsbaserade rekryteringsmetod, där personlighet och företagskultur är i fokus.

Vi är här för att stödja både företag och arbetssökande genom hela processen, och vi ser fram emot att hjälpa dig att nå dina mål. Besök våra sidor för rekrytering, bemanning och hr-stöd för att lära dig mer om vårt tjänsteutbud eller följ länken till vår sida för lediga jobb för att hitta din nästa drömtjänst. Du är också varmt välkommen att kontakta oss  – tillsammans skapar vi framgångsrika samarbeten och bygger en starkare framtid!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dessa artiklar kanske också intresserar dig...

Life-Work Balance: Det Nya Perspektivet på Work-Life Balance

Vi har i många år talat om begreppet Work-Life balance och diskussionen har ofta kretsat kring råd som att ”se till att du har en god arbetslivsbalans, och ta tid för din familj och fritid utan att arbeta för mycket.” Men något håller på att förändras, vår syn på arbete håller på att ytterligare omdefinieras....

Rekryteringsföretags grundläggande roll

I en värld där konkurrensen om talang blir allt mer intensiv, spelar rekryteringsföretag en oumbärlig roll för att företag ska kunna attrahera, identifiera och anställa rätt personer för rätt positioner. Men vad gör egentligen ett rekryteringsföretag? Och hur skiljer sig vårt arbete från traditionella HR-avdelningar eller konsultföretag? Dessa frågor är inte bara relevanta för arbetsgivare...

Friskvård – En Investering i Hälsa och Produktivitet

Hos Maxkompetens tror vi på att våra medarbetares hälsa och välmående är nyckeln till en framgångsrik och produktiv arbetsplats. Vi förstår vikten av att investera i våra medarbetares hälsa, och ett av våra sätt att göra detta är genom vårt generösa friskvårdsbidrag på 4800 kr per år för alla våra anställda, oavsett om de är...

Felrekrytering – En Kostsam Affär och Hur Du Kan Undvika Det

Felrekrytering är en utmaning som många företag någon gång stått inför, och dess påverkan kan vara långt mer kostsam än vad de flesta inser. En felrekrytering kan påverka verksamheten både ekonomiskt och praktiskt, särskilt om det rör sig om nyckelpersoner eller chefer. Enligt undersökningar har åtta av tio företag drabbats av felrekryteringar, och dessa felval...

Bygg en Stark Företagskultur som Attraherar och Behåller Talanger

En stark företagskultur spelar en avgörande roll när det kommer till att attrahera och behålla talanger. När ett bolag tydligt definierar sina värderingar och använder dem som en kompass för den dagliga verksamheten kan det skapa en unik identitet och en lockande arbetsmiljö. På Maxkompetens vet vi att rekrytering handlar om mer än bara att...

Att välja rätt rekryteringsbolag - Hur och varför?

Att rekrytera rätt medarbetare är avgörande för framgången hos ett företag. Det kan dock vara en utmanande process som kräver tid, expertis och resurser. Därför vänder sig allt fler företagare till rekryteringsbolag för att få professionell hjälp. Men hur väljer man rätt rekryteringspartner och vad kan man förvänta sig av samarbetet? Varför ska du anlita...

Maxkompetens grundades 2003 och vi är rikstäckande med sex kontor i Sverige. Varje år rekryterar vi 1200st jobb och vi har 400st konsulter på uppdrag varje dag.

Intresserad av våra tjänster?

Växer ert företag eller behöver ni konsulter? Vi hör av oss inom 24 timmar