Lönesamtal och Löneförhandling

Allt du behöver veta om löneförhandling

Tips inför löneförhandling

Oavsett vad du tycker om att löneförhandla hamnar vi alla i en löneförhandling. Antingen när du byter jobb till en ny arbetsgivare eller vid den årliga lönerevisionen hos din nuvarande arbetsgivare. Vet du inte hur du ska göra eller vilka argument du ska använda? För att lyckas med löneförhandlingen är förberedelser och dina motiveringar mycket viktigt. Nedan kommer våra tips inför din löneförhandling.

Olika sorters löneförhandling

När du byter jobb har du störst chans att påverka din lön, men det kan vara tufft att vara hård i sin löneförhandling då man ofta är glad över att fått jobbet. Den årliga löneökningen sker ofta en gång per år och görs i samband med ditt medarbetarsamtal. Exakt hur detta fungerar på just ditt företag beror på hur kollektivavtalet eller övriga överenskommelser på arbetsplatsen ser ut. Men vanligtvis informerar chefen dig inför samtalet och då gäller det att förbereda sig.

 

Löneförhandling vid nyanställning

När du börjar en ny tjänst har du som störst möjlighet att påverka din lön. Därför är det viktigt att du förbereder dig och anger ett rimligt löneanspråk. Undersök vilken lön som är rimlig för jobbet, här kan ditt fackförbund ofta vara behjälpliga, tillexempel har unionen lönestatistik beroende vill jobb du söker. Det enklaste tipset är att kräva en högre lön än vad du har idag, berätta att du har X kr i lön idag och i värsta fall förhandlas lönen ned några kronor men ändå högre än vad du har idag. Vi på Maxkompetens stämmer alltid av löneanspråket i början av processen och skulle du ligga för högt för den aktuella tjänsten kommer vi att nämna det i början av processen så vi inte lägger onödig tid på varandra, men i många fall utmanar vi kunden om du har relevant arbetslivserfarenhet som kan tala för en högre lön.

 

Argumentera vid löneförhandling

Det tyngsta argumentet för en högre lön vid löneförhandlingen är dina erfarenheter. Det är därför viktigt att du i löneförhandlingen förbereder dig på vilka arbetslivserfarenheter du har sedan tidigare som kan vara till nytta för den nya arbetsgivaren. Detta gäller i huvudsak från tidigare arbetsplatser men såklart kan även erfarenheter, exempelvis ideella uppdrag, vara intressanta för din nya arbetsgivare.  När det gäller utbildning och kompetens är det även här viktigt att du förbereder dig och argumenterar för hur dina kompetenser som du skaffat dig kommer att vara till fördel för den nya arbetsgivaren.

 

Förhandla kring förmåner vid löneförhandling

Kom ihåg att du också kan försöka förhandla till dig lite extra förmåner, exempel på förmåner som kan förhandlas möjligheter till hemarbete, tjänstebil, extra semesterdagar, bonus, flextid. Var inte rädd för att använda fantasin det är svårt att veta vad som är viktigt för dig och möjligt för en arbetsgivare – kanske hittar ni en ”perfect match”.

 

Argumenten vid den årliga löneförhandlingen

Har du haft samma arbetsgivare och chef under en längre tid vet du förmodligen hur lönesamtalet går till och har lärt dig lite av det.

Lyft upp dina prestationer under året, ta dig tid och fundera igenom, förbered dig, vad du gjort och bidragit med under året, något som du själv är extra nöjd med. Har du tagit något extra ansvar eller löst några problem för arbetsgivaren?

Försök att undvika att ställa ultimatum eller att hota – vilket ofta är en dålig förhandlingsteknik. Du ska också i undvika att jämföra dig med kollegorna utan försök att håll samtalet kring dig själv och dina prestationer. Försök också att hålla dig lugn, saklig och behåll en trevlig ton i samtalet.

 

Lycka till med löneförhandlingen!

Kom ihåg att fem hundra kronor i löneökning blir en rejäl utveckling på 10-20 års sikt, så ge inte upp för enkelt utan för diskussionen på ett lättsamt sätt utan att det blir en negativ diskussion. Sist men inte minst så kanske inte lönen är det viktigaste utan det är hur du trivs.

Maxkompetens

Maxkompetens grundades 2003 och har under 2000-talet vuxit till en av de större bemanning och rekryteringsföretagen i Sverige. Idag tillsätter vi över 1200 tjänster i Sverige. Vår drivkraft ligger i att hjälpa företag och kandidater till det bättre.

Våra kunder

Vill du bli en av oss?

Vi är alltid intresserade av personer med stort intresse för människor, affärsmannaskap och hög grad av social kompetens. Din ambition och vinnarinstinkt bestämmer hur långt du vill gå inom företaget och självklart hjälper vi dig på vägen. ‍
Maxkompetens grundades 2003 och vi är rikstäckande med sex kontor i Sverige. Varje år rekryterar vi 1200st jobb och vi har 400st konsulter på uppdrag varje dag.

Intresserad av våra tjänster?

Växer ert företag eller behöver ni konsulter? Vi hör av oss inom 24 timmar

Välj stad

Växer ert företag eller behöver ni konsulter? Vi hör av oss inom 24 timmar