Life-Work Balance: Det Nya Perspektivet på Work-Life Balance

pexels-pixabay-355863

Vi har i många år talat om begreppet Work-Life balance och diskussionen har ofta kretsat kring råd som att ”se till att du har en god arbetslivsbalans, och ta tid för din familj och fritid utan att arbeta för mycket.” Men något håller på att förändras, vår syn på arbete håller på att ytterligare omdefinieras. Begreppet Life-Work Balance är en relativt ny term och den speglar hur anställda ser på arbetets plats i sina liv idag. Samtalet har skiftat och nu resonerar många istället att ”familj och livet utanför arbetet är prioriterat, hur kan jag skapa ett arbetsschema som passar min livsstil?”

Förändringen skedde inte över en natt; innan pandemin var det vanligt att spendera hela arbetsdagarna på kontoret. Allt som behövdes för att utföra våra arbetsuppgifter fanns inom arbetsgivarens fysiska lokaler. Gränsen mellan arbete och fritid var tydlig, och möjligheten att arbeta på andra ställen var sällsynt.

I takt med teknologins framsteg började gränsen mellan arbetsliv och privatliv suddas ut. För att hantera den växande arbetsbelastningen tog många med sig arbetet hem. Arbetet började krypa in på kvällar och helger.

Innan pandemin blev Work-Life Balance allt viktigare. Idén om att arbetsplatsen skulle vara en bekväm och avslappnad miljö, likt hemmet, började vinna terräng. Förmåner som tidigare var förbehållna tech-jättar som Google och Microsoft, såsom sackosäckar, biljardspel och gratis luncher, började bli vanligare på andra arbetsplatser.

Men när pandemin bröt ut och arbete hemifrån blev obligatoriskt för många, ändrades allt. Det som tidigare hade varit en förmån för några blev nu vardag för massorna. De anställda och deras chefer tvingades snabbt samarbeta för att genomföra denna övergång, men vad som följde var överraskande: många anställda trivdes i sin nya arbetsmiljö hemma. De uppskattade friheten som kom med att arbeta på distans. Det var här som rörelsen för Life-Work Balance fick extra vind i seglen.

Så vad är då egentligen Life-Work Balance?

Det är övertygelsen om att välbefinnande måste prioriteras framför allt annat. Det är en liten förändring i tankesättet, men dess konsekvenser är betydande.

Här är några nyckelskillnader mellan Work-Life balance och Life-Work Balance:

Work-Life balance:

Life-Work Balance:

Jag tar semester och tillbringar helgerna med min familj.

Jag planerar min ledighet så att jag inte missar viktiga händelser.

Jag kommer att arbeta hemifrån tre dagar den här månaden eftersom jag har någon som utför arbete i mitt hus.

Jag kommer att arbeta på kontoret några dagar den här månaden för vårt team-building-evenemang och kvartalsvisa personalmöten, annars behöver jag inte vara där.

Jag känner mig utbränd, så jag behöver försöka prioritera min mentala hälsa genom att begära ledigt nästa månad.

Jag känner mig utbränd, så jag kommer att prioritera att arbeta för ett företag som värdesätter mitt välmående och inte får mig att känna mig på det här sättet.

Varför tar Life-Work Balance över?

  1. Utmattning var redan ett problem: Innan pandemin sköt nivåerna av utbrändhet i höjden. Många anställda kände sig utbrända på grund av orättvis behandling, tung arbetsbelastning och bristande kommunikation med ledningen.
  2. Pandemin ändrade anställdas värderingar: Pandemin accelererade en rörelse där skiftet från Work-Life Balance till Life-Work Balance blev omöjligt att ignorera. Arbetsstyrkan hade hunnit ifatt den här förändringen.
  3. Yngre generationers preferenser: När allt fler ur Generation Z går ut i arbetslivet, blir skiftet till Life-Work Balance oundvikligt. Denna yngre generation har vuxit upp med teknik vid sina fingertoppar och är mer benägna att prioritera bekvämlighet och frihet. De ser på arbete som en attityd snarare än en plats.
  4. Företagsledare stödjer övergången: Företagsledare har insett vikten av att stödja sina anställdas välmående. Företagen har varit lyhörda för sina anställdas behov och strävat efter att skapa flexibla arbetsplatser och scheman. Denna förändring har lett till ökat engagemang, minskad stress och bättre behållning av personalen.

 

Sammanfattningsvis är arbete endast en del av ett rikt och uppfyllande liv. Allt fler anställda ser nu sin mentala och emotionella hälsa som en prioritet. Denna förändring är nödvändig för att företag och anställda ska trivas och blomstra i det nya arbetslandskapet där arbetsplatsen inte längre begränsas till fyra väggar. På Maxkompetens är vi fast beslutna att stödja denna utveckling och skapa en arbetsmiljö som främjar Life-Work Balance, där både arbetsgivare och anställda kan blomstra.


 

Maxkompetens är din pålitliga HR-partner för skräddarsydda rekryterings- och bemanningslösningar. Med en stark närvaro på fem orter i Sverige – Stockholm, Växjö, Kristianstad, Halmstad och Borås/Göteborg – är vi engagerade i att matcha talanger med rätt arbetsplatser. Sedan vi grundades år 2003 har vårt arbete genomsyrats av vår värdegrundsbaserade rekryteringsmetod, där personlighet och företagskultur är i fokus.

Vi är här för att stödja både företag och arbetssökande genom hela processen, och vi ser fram emot att hjälpa dig att nå dina mål. Besök våra sidor för rekrytering, bemanning och hr-stöd för att lära dig mer om vårt tjänsteutbud eller följ länken till vår sida för lediga jobb för att hitta din nästa drömtjänst. Du är också varmt välkommen att kontakta oss  – tillsammans skapar vi framgångsrika samarbeten och bygger en starkare framtid!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Dessa artiklar kanske också intresserar dig...

Bemanningsföretagens roll i arbetsmarknaden

I en alltmer dynamisk och föränderlig arbetsmarknad spelar bemanningsföretag en allt större roll. Men vad gör egentligen ett bemanningsföretag, och varför är deras tjänster så efterfrågade? I detta blogginlägg kommer vi att utforska bemanningsföretagens mångfacetterade roll i arbetsmarknaden. Vi kommer att dyka ner i allt från de grundläggande funktionerna till de unika tjänster som erbjuds....

Hur lång tid tar rekryteringen?

Välkommen till ännu ett inlägg från Maxkompetens, ditt pålitliga partner inom rekrytering och bemanning. Idag ska vi dyka ner i en fråga som många företag och arbetssökande funderar över: Hur lång tid tar egentligen en rekryteringsprocess? Tid är en resurs som ingen vill slösa bort, vare sig du är arbetsgivare på jakt efter den perfekta...

Så attraherar du talangfulla Gen Z att söka sig till (och stanna kvar på) din arbetsplats!

Generation Z kallas ofta den första helt digitala generationen: de har sedan födsel haft tillgång till mobiltelefon och internet, och de har växt upp med föräldrar som genom bild och film lämnat digitala avtryck av dem under hela uppväxten. I en allt mer digitaliserad värld har de, med sin nära relation till ny teknik, därmed...

Work-Life Balance: avgörande för att lyckas både på jobbet och privat!

Länge har begreppet ”work-life balance” varit en hörnsten för att uppnå en hälsosam integration av arbete och privatliv. Men vad innebär det egentligen, och varför är det så viktigt för att skapa välbefinnande och framgång för både individer och organisationer? För att förstå perspektivet på arbetslivsbalans är det viktigt att ha en djupare insikt i...

Rekryteringsföretags grundläggande roll

I en värld där konkurrensen om talang blir allt mer intensiv, spelar rekryteringsföretag en oumbärlig roll för att företag ska kunna attrahera, identifiera och anställa rätt personer för rätt positioner. Men vad gör egentligen ett rekryteringsföretag? Och hur skiljer sig vårt arbete från traditionella HR-avdelningar eller konsultföretag? Dessa frågor är inte bara relevanta för arbetsgivare...

Friskvård – En Investering i Hälsa och Produktivitet

Hos Maxkompetens tror vi på att våra medarbetares hälsa och välmående är nyckeln till en framgångsrik och produktiv arbetsplats. Vi förstår vikten av att investera i våra medarbetares hälsa, och ett av våra sätt att göra detta är genom vårt generösa friskvårdsbidrag på 4800 kr per år för alla våra anställda, oavsett om de är...

Felrekrytering – En Kostsam Affär och Hur Du Kan Undvika Det

Felrekrytering är en utmaning som många företag någon gång stått inför, och dess påverkan kan vara långt mer kostsam än vad de flesta inser. En felrekrytering kan påverka verksamheten både ekonomiskt och praktiskt, särskilt om det rör sig om nyckelpersoner eller chefer. Enligt undersökningar har åtta av tio företag drabbats av felrekryteringar, och dessa felval...

Bygg en Stark Företagskultur som Attraherar och Behåller Talanger

En stark företagskultur spelar en avgörande roll när det kommer till att attrahera och behålla talanger. När ett bolag tydligt definierar sina värderingar och använder dem som en kompass för den dagliga verksamheten kan det skapa en unik identitet och en lockande arbetsmiljö. På Maxkompetens vet vi att rekrytering handlar om mer än bara att...

Vågar jag byta jobb? Provanställning vs. Tillsvidareanställning: är det någon skillnad egentligen?

Att fundera på att byta jobb är något som många av oss gör någon gång i livet. Ibland kan det kännas som att jobbytet kan leda till spännande möjligheter, högre lön och roligare arbetsuppgifter. Samtidigt kan det väcka frågor om den säkerhet man har i sin nuvarande anställning. Varje år byter ungefär en halv miljon...

Att välja rätt rekryteringsbolag - Hur och varför?

Att rekrytera rätt medarbetare är avgörande för framgången hos ett företag. Det kan dock vara en utmanande process som kräver tid, expertis och resurser. Därför vänder sig allt fler företagare till rekryteringsbolag för att få professionell hjälp. Men hur väljer man rätt rekryteringspartner och vad kan man förvänta sig av samarbetet? Varför ska du anlita...

Maxkompetens grundades 2003 och vi är rikstäckande med sex kontor i Sverige. Varje år rekryterar vi 1200st jobb och vi har 400st konsulter på uppdrag varje dag.

Intresserad av våra tjänster?

Växer ert företag eller behöver ni konsulter? Vi hör av oss inom 24 timmar