Vi har i många år talat om begreppet Work-Life balance och diskussionen har ofta kretsat kring råd som att ”se till att du har en god arbetslivsbalans, och ta tid för din familj och fritid utan att arbeta för mycket.” Men något håller på att förändras, vår syn på arbete håller på att ytterligare omdefinieras. Begreppet Life-Work Balance är en relativt ny term och den speglar hur anställda ser på arbetets plats i sina liv idag. Samtalet har skiftat och nu resonerar många istället att ”familj och livet utanför arbetet är prioriterat, hur kan jag skapa ett arbetsschema som passar min livsstil?”
Förändringen skedde inte över en natt; innan pandemin var det vanligt att spendera hela arbetsdagarna på kontoret. Allt som behövdes för att utföra våra arbetsuppgifter fanns inom arbetsgivarens fysiska lokaler. Gränsen mellan arbete och fritid var tydlig, och möjligheten att arbeta på andra ställen var sällsynt.
I takt med teknologins framsteg började gränsen mellan arbetsliv och privatliv suddas ut. För att hantera den växande arbetsbelastningen tog många med sig arbetet hem. Arbetet började krypa in på kvällar och helger.
Innan pandemin blev Work-Life Balance allt viktigare. Idén om att arbetsplatsen skulle vara en bekväm och avslappnad miljö, likt hemmet, började vinna terräng. Förmåner som tidigare var förbehållna tech-jättar som Google och Microsoft, såsom sackosäckar, biljardspel och gratis luncher, började bli vanligare på andra arbetsplatser.
Men när pandemin bröt ut och arbete hemifrån blev obligatoriskt för många, ändrades allt. Det som tidigare hade varit en förmån för några blev nu vardag för massorna. De anställda och deras chefer tvingades snabbt samarbeta för att genomföra denna övergång, men vad som följde var överraskande: många anställda trivdes i sin nya arbetsmiljö hemma. De uppskattade friheten som kom med att arbeta på distans. Det var här som rörelsen för Life-Work Balance fick extra vind i seglen.
Så vad är då egentligen Life-Work Balance?
Det är övertygelsen om att välbefinnande måste prioriteras framför allt annat. Det är en liten förändring i tankesättet, men dess konsekvenser är betydande.
Här är några nyckelskillnader mellan Work-Life balance och Life-Work Balance:
Work-Life balance: | Life-Work Balance: |
Jag tar semester och tillbringar helgerna med min familj. | Jag planerar min ledighet så att jag inte missar viktiga händelser. |
Jag kommer att arbeta hemifrån tre dagar den här månaden eftersom jag har någon som utför arbete i mitt hus. | Jag kommer att arbeta på kontoret några dagar den här månaden för vårt team-building-evenemang och kvartalsvisa personalmöten, annars behöver jag inte vara där. |
Jag känner mig utbränd, så jag behöver försöka prioritera min mentala hälsa genom att begära ledigt nästa månad. | Jag känner mig utbränd, så jag kommer att prioritera att arbeta för ett företag som värdesätter mitt välmående och inte får mig att känna mig på det här sättet. |
Varför tar Life-Work Balance över?
- Utmattning var redan ett problem: Innan pandemin sköt nivåerna av utbrändhet i höjden. Många anställda kände sig utbrända på grund av orättvis behandling, tung arbetsbelastning och bristande kommunikation med ledningen.
- Pandemin ändrade anställdas värderingar: Pandemin accelererade en rörelse där skiftet från Work-Life Balance till Life-Work Balance blev omöjligt att ignorera. Arbetsstyrkan hade hunnit ifatt den här förändringen.
- Yngre generationers preferenser: När allt fler ur Generation Z går ut i arbetslivet, blir skiftet till Life-Work Balance oundvikligt. Denna yngre generation har vuxit upp med teknik vid sina fingertoppar och är mer benägna att prioritera bekvämlighet och frihet. De ser på arbete som en attityd snarare än en plats.
- Företagsledare stödjer övergången: Företagsledare har insett vikten av att stödja sina anställdas välmående. Företagen har varit lyhörda för sina anställdas behov och strävat efter att skapa flexibla arbetsplatser och scheman. Denna förändring har lett till ökat engagemang, minskad stress och bättre behållning av personalen.
Sammanfattningsvis är arbete endast en del av ett rikt och uppfyllande liv. Allt fler anställda ser nu sin mentala och emotionella hälsa som en prioritet. Denna förändring är nödvändig för att företag och anställda ska trivas och blomstra i det nya arbetslandskapet där arbetsplatsen inte längre begränsas till fyra väggar. På Maxkompetens är vi fast beslutna att stödja denna utveckling och skapa en arbetsmiljö som främjar Life-Work Balance, där både arbetsgivare och anställda kan blomstra.
Maxkompetens är din pålitliga HR-partner för skräddarsydda rekryterings- och bemanningslösningar. Med en stark närvaro på fem orter i Sverige – Stockholm, Växjö, Kristianstad, Halmstad och Borås/Göteborg – är vi engagerade i att matcha talanger med rätt arbetsplatser. Sedan vi grundades år 2003 har vårt arbete genomsyrats av vår värdegrundsbaserade rekryteringsmetod, där personlighet och företagskultur är i fokus.
Vi är här för att stödja både företag och arbetssökande genom hela processen, och vi ser fram emot att hjälpa dig att nå dina mål. Besök våra sidor för rekrytering, bemanning och hr-stöd för att lära dig mer om vårt tjänsteutbud eller följ länken till vår sida för lediga jobb för att hitta din nästa drömtjänst. Du är också varmt välkommen att kontakta oss – tillsammans skapar vi framgångsrika samarbeten och bygger en starkare framtid!